Menton – också kallad ”Frankrikes pärla”

Menton_Old_Town_and_Harbour

Med sitt läge på den franska rivieran, inbäddat mellan exklusiva Monaco och den italienska gränsen, har Menton redan en hel del för det.

Lägg till den charmiga gamla stan, vackra trädgårdar och ett underbart klimat och bra restauranger, så kan man undra varför det inte finns fler människor som besöker denna stad som bär smeknamnet ”Frankrikes pärla”.

Faktum är, till trots för alla dessa underbara saker, är Menton ofta förbisett till förmån för närliggande Monaco eller städerna på den italienska rivieran, bara några kilometer bort.

Det är i och för sig goda nyheter och du kan njuta av den franska Rivieran utan massorna som är på annat håll. Så ett tips är att lägga Menton på minnet för din nästa Franska Riviera destination!

 

Att ta sig hit

Närmaste flygplats är Nice Cote d’Azur, bara 40 kilometer från Menton. Bl.a. så har Norwegian Air direktflygningar från Stockholm.

För att komma till Menton kan du hyra en bil på Nice flygplats, eller ta ett tåg från Nice. Det finns även helikopter service och taxi som kan vara ganska praktiskt.

Liksom de flesta städer på den franska Rivieran så har Menton en båthamn – faktiskt två stycken – så det går också bra att anlända denna stilrena lilla stad med lyxyacht om du vill!

Du hittar båtcharter här >>

Den kommunala hamnen ligger precis vid centrum med enkel åtkomst till butiker, hotell och restauranger, medan den större ”Port de Menton Garavan” ligger ca. en kilometer bort.

 

Hotell i Menton

En annan indikation på storleken av Menton är dess hotell. Medan Nice har flera hundra så är det här mindre än femtio, men vad det saknar i kvantitet består i kvaliteten på hotell!

Det finns tre 4 stjärniga hotell inklusive det populära Hotel Napoleon, Precis vid havet, som har en kosmopolitisk känsla.

Många 3 stjärniga hotell är faktiskt mer imponerande än du kanske tror, ​​till exempel Princess Et Richmond och palatsliknande Le Royal Westminster.

bokanu

 

Väder och klimat

Klimatet är en av de främsta anledningarna till att Menton är en så fantastisk plats att tillbringa en semester.

Det har varit ett turistmål sedan 1800 talet och var populärt bland brittiska och ryska aristokrater.

Staden besöktes senare delen av 1800 talet av TB-patienter som kom hit tack vare klimatet för att återhämta sig från sjukdomen.

Anledningen till detta är stadens varma mikroklimat. Det är fortfarande ett medelhavsklimat, men är faktiskt lite varmare än närliggande Nice.

Det sägs vara en av de soligaste platserna i Frankrike med 331 soldagar per år.

 Större karta

 

Sevärdheter och festivaler

Den mest populära attraktionen är ett område, inte en specifik ”sak”. Den gamla stan är mycket charmig, kompakt och stort sett bilfri så det är lätt att ta sig runt.

På sluttningen finns delar av den gamla staden som ger underbara vyer, men nackdelen är en hel del uppförsbackar att gå!

Trädgårdarna är en annan populär attraktion. De inkluderar ”Jardin Serre de la Madone”, de exotiska botaniska trädgårdarna; ”Maria Serena Garden”och ”Fontana Rosa”.

Stränderna är också riktigt fina här, så ta med badkläder!

 
Citron Festivalen

Menton är känd för sin årliga citron festival. Du ser många citronträd och palmer kantar gatorna och själva citron festivalen äger rum under flera dagar i februari varje år.

 
Musik Festival
Några veckor med början av Augusti hålls en musikfestival med främst klassisk musik.