Florens – Renässansen födelse stad

florence

Florens är faktiskt allt du någonsin föreställt dig … en vacker stad full av slående, historisk arkitektur, rik på monument och kultur, museer, kyrkor, torg och trädgårdar, och fler restauranger än du orkar räkna.

Staden har sitt ursprung i romartiden, men den är mest känd för sin medeltida period i historien när den blev födelseplatsen för den italienska renässansen.

Det var en av de viktigaste städerna i hela Europa vid denna tid, och det var under den ”gyllene eran” att majoriteten av Florens största sevärdheter byggdes.

Idag är staden hem till cirka 357.000 personer men ungefär 1,6 miljoner turister översvämmar Florens varje år för att se dess skönhet.

ponte_vecchio

Vackra sevärdheter

Florens har så många vackra byggnader och monument så du hinner inte se alla under ett kort besök i staden.

Bara att vandra runt i den historiska stadskärnan är speciellt, och även om du inte går in i någon av byggnaderna kan du fortfarande beundra deras skönhet från utsidan.

Centret är så imponerande med sin medeltida renässans -arkitektur att det utnämndes till världsarv år 1982.

Läs mer om Florens sevärdheter här >>

 

Hur kommer man hit ?

Det går utmärkt att köra bil hit om du har tid och gillar att köra. 4 dagar kan vara lagom med 2 – 3 övernattningar på några trevliga ställen längs vägen.

Annars är det nog vanligast att flyga, och som huvudstad i regionen Toscana är Florens den största staden i denna del av Italien, så den är väl kopplad till resten av landet och världen, via dess internationella flygplats Peretola.

Florens flygplats Peretola ligger strax utanför centrum. Trots att det är en så populär stad med turister från hela världen är det faktiskt en ganska liten flygplats.

De flesta större städer i Europa har förbindelse med Florens, och flera kända flygbolag har dagliga flygavgångar hit.

Det finns inga direkta flyglinjer till Florens från länder utanför Europa, så om du reser från Nordamerika, Asien eller Sydamerika måste du flyga via en av Europas knutpunkter som London, Amsterdam, Frankfurt, Paris eller Madrid.

Ett annat alternativ är att flyga in till Pisa International Airport, eftersom detta är den största flygplatsen för Toscana och är ansluten till Florens via tåg och väg.

Till Pisa har du möjlighet att flyga direkt från Nordamerika med Delta Air från exempelvis New York.
Florence_under_snow310

Väder och klimat

Under sommaren kan det bli ganska varmt och kvavt från juni till augusti så klä dig med ljusa och löst sittande kläder så blir det mer behagligt.

Den genomsnittliga högsta temperaturen toppar i augusti när det är 31.5C, och juli är ungefär det samma.

Även Florens har huvudsakligen ett Medelhavs-klimat. Det kan vara regn på sommaren, så glöm inte paraply eller regnjacka, men regn är mest vanligt på hösten och tidig vinter, med en topp i november.

Vintrarna är svala och det kan vara snö, så då är det inte särskilt idealisk eller mysigt att vandra runt i staden.


savoy_hotel
Lyxiga Savoy Hotel

Hotell i Florens

Florens har massor av hotell att välja mellan, det finns över 680 platser att bo på här så det ska inte vara svårt att hitta något som passar.

Naturligtvis hittar du alla grader av betyg och pris. Hotell i den historiska stadskärnan (som är den mest populära) är ganska mycket dyrare än på andra ställen i staden.
Hotel Londra – Firenze är ett 4 stjärnors bekvämt avstånd från järnvägsstationen men bara en kort promenad till hjärtat av historiska Florens. Det är ett elegant och modernt hotell.

Om du föredrar något med mer historisk charm och lyx, prova 5 stjärniga Hotell Savoy eller Relais Santa Croce by Baglioni Hotels.

bokanu

 

Lyx hotell

florence_luxuryhotel
Det 5 stjärniga St. Regis Florence ligger vid floden Arno och har fantastisk utsikt över Ponte Vecchio. En historisk byggnad ritad av Brunelleschi. Här får du spa, gym, och lyxiga rum med antika möbler.

bokanu
hotel_relais
Relais Santa Croce är ett av de mest lyxiga och eleganta hotell i Florens. Det ligger i en 1700-tals byggnad, mitt i den historiska stadskärnan, mellan Basilikan Santa Croce och Katedralen.

bokanu
florence_luxury_hotel
Kanske det absolut tjusigaste lyxhotellet Il Salviatino ligger lite utanför det turisttäta centrum. Kan ibland vara jobbigt att vara turist i Florens och då är det perfekt att slappna av i hotellets fantastiska fina trädgård och ta det lugnt vid poolen.

bokanu