Montepulciano2

Den medeltida och renässans -berg staden Montepulciano ligger ovanför den toskanska landsbygden, cirka 70 kilometer sydost om Siena.

Staden kännetecknas av smala gator och historisk arkitektur. En härlig stad att vandra runt i till fots, och om du vill njuta av gott vin och god mat, är den ännu bättre!

 

Att ta sig hit

Bästa sätter att komma hit är med bil. Det finns en järnvägsstation men det är en mindre linje som går hit.

Buss är ett alternativ och det går bussar från de flesta större städer i Toscana.

Kommer du med flyg så ligger Montepulciano ganska precis mitt emellan Rom och Pisa som är de närmaste internationella flygplatserna. Med bil tar det ca. 2 timmar att köra från någon av dessa städer.

 

Övernattning och hotell

Eftersom staden är såpass liten och kompakt så är logi möjligheterna ganska begränsade här.

Planerar du en resa hit i högsäsongen på sommaren måste du boka lång tid i förväg för att få något boende i själva staden.

Det är 36 hotell och övernattnigs -ställen inom staden och landskapet runt omkring.

Så du kan välja antingen ett centralt läge, eller njuta av lugn och ro i den toskanska landsbygden, omgiven av vingårdar och olivlundar!

Det finns inga fem stjärors hotell här, men två med fyra stjärnor som är ganska unika och lyxiga.

Etruria Resort and Natural Spa är ett, och det andra är Relais Ortaglia, beläget 2 kilometer från staden bland fina vingårdar.

Om du vill bo centralt så prova på det äldsta hotellet i stan; Albergo Il Marzocco.

Vad finns att se och göra?

En av de största attraktionskrafterna av Montepulciano är skönheten i själva staden. Den är full av smala gator, och eftersom fordonstrafiken är begränsad slipper du slåss om utrymmet med bilar.

Under sommaren kommer du att konkurrera om utrymmet med andra turister när den livliga högsäsongen sätter in, men det är värt det!

I hjärtat av staden ligger det stora torget, Piazza Grande, som är omgiven av arkitektur inklusive Palazzo Comunale, och den största kyrkan Santa Maria delle Grazia.

Caféet på torget är alltid populärt, och under sommarmånaderna är det fullt med bord och stolar ute på torget, vilket gör detta till en utmärkt plats att njuta av ett glas vin och en lätt måltid.

Apropå vin; du kan inte besöka Montepulciano utan att prova på dess viner. Staden är känd för sitt förstklassiga vin ”Vino Nobile”, ett åldrat rött vin som går mycket bra med något från det lokala köket, inklusive fläskkött, pici pasta, ost, linser, och honung.

 

Bästa tiden för ett besök

Den mest hektiska tiden i staden är sensommaren – augusti och början av september, så om du vill undvika de största folkmassorna, lägg ditt besök på försommaren, i juni eller juli.

Temperaturen är mild ända in på hösten men i oktober och november är det den regnigaste tiden på året, vilket gör detta till en ogynnsam tid för ett besök.
 

 

Dela och låt andra veta om detta !!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •