Lavender field Provence
Vad tänker du på när du hör; Provence? Forntida städer, kustnära landskap, vackra berg, åkrar fyllda med härliga lavendel, vingårdar … eller kanske det underbara köket?

Ja, Provence är allt detta och mer. Det är en fantastisk region i södra Frankrike som har lockat besökare ända sedan romartiden.

Konstnärer, författare, de rika och berömda, och typiska semesterfirare har alla hittat en fantastisk stämning, bra väder, och gästfrihet här.

 

Var är Provence?

Strängt taget är Provence inte längre en av provinserna i Frankrike, det är en geografisk region och var tidigare en provins.

I själva verket var det den första romerska provinsen utanför Alperna när de tog sig längre västerut i Europa.

Idag överensstämmer gränserna mest med den moderna regionen Provence-Alpes-Cote-d’Azur, och det spänner över ett avstånd från Medelhavets kust – inkluderat den attraktiva Franska Rivieran – och inlandet till bergen i Alperna.

Provence har varit en del av Frankrike i över 500 år men håller fortfarande på sina egna individuella kulturella och språkliga skillnader, inklusive en varierad matkultur mixat med Medelhavs kost och skaldjur.

 

Väder och klimat

Med så många olika höjder; de låglänta kustområdena och ända upp till bergen i Alperna – kan vädret verkligen vara helt annorlunda från ett område till ett annat.

Längs kusten finns det ett härlig medelhavsklimat med milt väder året runt. Varma och relativt torra somrar, med milda och fuktiga vintrar.

Mistral vindar är utmärkande för klimatet – det är en kall och torr vind som oftast blåser under vintern.

Upp i de högre bergen ändras klimatet till alpint, med massor av snö och kallare temperaturer. Här uppe finns några utmärkta skidorter att besöka om du gillar skidåkning.


nice-seafront310

Populära städer

Denna del av Frankrike är hem för många av landets finaste städer. Vid kusten på den Franska Rivieran ligger de exklusiva och lyxiga semesterorterna Nice, St Tropez och Cannes.

Längre västerut längs kusten hittar du de större städerna Toulon, och Frankrikes näst största stad Marseille.

Inåt landet, förändras landskapet och kulturen allt eftersom du når högre höjder på väg upp i bergen. Städer som Aix-en-Provence och Avignon är populära, liksom den vackra bergsstaden Gordes.

Saint Paul de Vence är också en vacker by som tilldrar sig konstnärer från hela världen.

 

Vin-och mat

En av de saker som Provence är mest känd för är sitt vin och mat.

Vin har producerats här sedan de grekiska Phoceans bosatte sig här runt 600 f.K. Även om det har varit rikligt med vinstockar i århundraden efter detta, har de inte alltid varit särskilt bra.

Vinstockar med den låga kvaliteten har nu mestadels tagits bort och vingårdarna producerar numera mycket finare viner, av vilka många är rosé -viner.

Köket här har ett tungt inflytande av Medelhavet med riklig användning av grönsaker, och vid kusten är skaldjur särskilt bra.

ratatouille310

Prova en traditionell ratatouille (bilden ovan) med sitt traditionella Provence-bröd, som kallas Fougasse, eller den traditionella provencale grytan ”Daube”.

I Marseille är den klassiska skaldjur och fisksoppan Bouillabaisse populär. Fisken och skaldjuren i soppan är olika beroende på säsong och tillgång, men den är alltid starkt kryddad och med mycket vitlök samt örter. Många rätter innehåller den välkända blandningen av torkade örter, ”Herbes de Provence”.

Dela och låt andra veta om detta !!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •